Skip to main content
      

Sumar

            Prin implementarea acestui proiect urmărim dezvoltarea competențelor profesionale pentru 400 de studenți ai Universității de Vest din Timișoara prin intermediul unor sesiuni de formare/educaționale, stagii de practică/internship derulate în cadrul parteneriatelor existente și noi dezvoltate în vederea creșterii nivelului lor de inserție pe piața muncii.

            Prin activitățile implementate și în care studenții din grupul țintă participă nemijlocit, proiectul contribuie la dobândirea de către studenți a competențelor cheie în domeniul lor de pregătire profesională, la care se adaugă și competențe de antreprenoriat, digitale, socio-emoționale (de tip ”soft skills”: comunicare, atitudine pozitivă, atitudine proactivă, responsabilitate, muncă în echipă, leadership, gestionarea conflictelor, creativitate, gestionarea timpului, etc.) și/sau de aplicare a economiei verzi și circulare. În funcție de nevoile specifice ale acestora, studenții vor fi pregătiți să deruleze stagii eficiente de practică prin participarea la sesiuni de formare a competențelor digitale și socio-emoționale cerute de angajatori în perioada actuală.          

            Cei 400 studenți vor fi implicați în derularea stagiilor de practică de specialitate/internship-uri la angajatorii publici sau privați din domeniul lor de pregătire profesională, ceea ce contribuie la dobândirea de către aceștia a competențelor cheie necesare pentru viitorul loc de muncă. Studenții, în funcție de nevoile fiecăruia, vor fi implicați și în sesiuni de formare a competențelor antreprenoriale, a celor socio-emoționale, a celor digitale, respectiv a celor de aplicare a principiului economiei verzi și circulare. Proiectul propune înființarea unui Centru de Formare în Antreprenoriat și Bioeconomie Verde și Circulară în cadrul căruia se vor desfășura sesiuni de informare asupra temelor orizontale și a principiului DNSH, respectiv sesiuni de formare a competențelor antreprenoriale și a celor de aplicare a principiilor economiei verzi și circulare. Toate aceste activități în care sunt implicați direct studenții îmbunătățesc calitatea, relevanța și eficacitatea sistemului de formare și educație în universitatea noastră.

            Prin dialog continuu și feedback-ul oferit de către angajatori, studenți și experții din proiect implicați în aceste acțiuni, activitățile proiectului conduc la îmbunătățirea calității, eficacității și relevanței programelor de studii ale Universității de Vest din Timișoara pentru piața muncii. Efectul este unul durabil, având în vedere parteneriatele și dialogul pe termen lung care se stabilesc cu angajatorii, feed-backul oferit de studenții participanți și angajatori, experiența pe care experții implicați în implementarea proiectului o dobândesc și transferul de bune practici atât în cadrul instituției, cât și în afara acesteia.

             În cadrul proiectului sunt prevăzute acțiuni menite să consolideze cooperarea între universitate și angajatori prin stabilirea unor parteneriate pe termen lung și un dialog permanent cu aceștia bazat pe soluții, astfel încât să se asigure corelarea ofertei educaționale cu cerințele pieței muncii și să se asigure furnizarea cunoștințelor și formarea abilităților necesare pentru a asigura creșterea gradului de ocupare a tinerilor și participarea pe deplin a tinerilor în societate.

Programul Educație și Ocupare 2021-2027

Proiect: INstruire prin Stagii de Practică sau Internship-uri RElevante pentru JOBuri de calitate – INSPIRE JOB, ID: 302424.